Vooraankondiging: september start verkoop voormalig zomerhuis Blijdenstein (Z43)

De kavel van ruim 1.800 m2 met het voormalige zomerhuis van de familie Blijdenstein aan de Eschbeekweg 29 gaat in september in de verkoop.

De zonnige, ruime kavel ligt aan de Noordelijke rand van ’t Vaneker en is omringd door bestaand groen, natuurlijke houtwallen en grote bomen. De kavel heeft uitzicht op het buitengebied en de weilanden.

Voormalig zomerhuisje familie Blijdenstein

Op de kavel bevindt zich een uniek historisch pand. Dit pand Z43 is in 1917 in opdracht van de bekende Enschedese textielfamilie Blijdenstein gebouwd als buitenhuis. Dit buitenverblijf is een prachtig en nog vrijwel ongeschonden voorbeeld van hoe rijkere stadgenoten hun vrije tijd in de natuur van het platteland rondom Enschede (toen nog gemeente Lonneker) doorbrachten. Het huisje is opgedragen aan de vijf kinderen, zoals te zien is op de links naast de voordeur ingemetselde gevelsteen.

In de Tweede Wereldoorlog werd het huisje door de bezetter geconfisqueerd en werd het onderdeel van het in aanbouw zijnde ‘Suedlager’. Het huis heeft o.a. onderdak geboden aan de bekende Staffelkapitaen Hauptmann August Geiger. Na de bevrijding werd het pand door de Nederlandse overheid in gebruik genomen voor bewoning door militair personeel en hebben de oorspronkelijke eigenaren een nieuw buitenverblijf laten bouwen in De Lutte.

Met het oog op de historische, culturele waarde van het pand, dient het zomerhuis behouden te blijven en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht te worden. De ruime kavel biedt de mogelijkheid voor realisatie van een nieuw te bouwen woonhuis in combinatie met het te handhaven zomerverblijf.

Definitieve data

BEgin september zijn de definitieve data van de start verkoop, kijkdagen en de sluiting van de openbare inschrijving bekend. Houd hiervoor onze nieuwsbrief (aanmelden kan hier) en social mediakanalen in de gaten!


Overig nieuws