Historische panden

Cultuurhistorie midden in een bosrijke omgeving met weidse uitzichten en houtwallen, het typisch Twentse coulisselandschap, dat is ‘t Vaneker. Vanaf 1940 is in het midden van dit gebied een legeringscomplex gebouwd door de bezetter. De ruim honderd gebouwen dienden voor verblijf, werk en ontspanning. De gebouwen zijn zoveel mogelijk onopvallend qua ligging en stijl gebouwd en met een duidelijke, landelijke uitstraling. Na 1945 heeft de natuur zo’n 50 jaar ongestoord haar gang kunnen gaan. Hierdoor is een prachtig en uniek gebied ontstaan met een sterk cultuurhistorisch karakter. In totaal staan er nu nog ruim 40 van deze historische panden op 't Vaneker. De panden worden de komende jaren gefaseerd op de markt gebracht.

Nu in verkoop:

Beeldkwaliteit
Het beeldkwaliteitplan is de materiële norm waaraan individuele bouwplannen moeten voldoen. Dit beeldkwaliteit heeft twee doelen. Door de welstandscriteria worden ten eerste de cultuurhistorische waarden van de militaire bebouwing uit de jaren '40 bewaard. En voor de nieuwbouw wordt op hoogwaardige en unieke architectuur gestuurd binnen de bijzondere eigenheid van de plek. Hier kun je het beeldkwaliteitsplan downloaden.

Verbouwen
Wij hebben de stappen voor het proces van verbouw van een historisch gebouw voor je op een rij gezet. Hier vind je meer informatie.

Wil je informatie over de ligging van de historische panden en de kavels die nu in verkoop zijn? Op de overzichtskaart vind je meer informatie.