Vanaf 23 september: start verkoop kavel en zomerhuis

De verkoop van de kavel van ruim 1.800 m2 met het voormalige zomerhuis van de familie Blijdenstein aan de Eschbeekweg 29 start op vrijdag 23 september a.s. 

Kijkdagen

Op vrijdag 23 september van 14.00 tot 16.00 uur en zaterdag 24 september van 12.00 tot 15.00 uur is het mogelijk deze kavel met het bijzondere, karakteristieke pand te bezichtigen. Tijdens de kijkdagen zijn de makelaars aanwezig om alle vragen te beantwoorden en de mogelijkheden toe te lichten. 

​​Verkoop bij openbare inschrijving

Wegens veel belangstelling voor dit pand en om iedereen een gelijke kans te geven, is gekozen voor verkoop bij openbare inschrijving.

Belangstellenden krijgen van maandag 3 t/m donderdag 6 oktober 2022 de gelegenheid om een bieding uit te brengen. Het biedingsformulier dient ingevuld, ondertekend en in gesloten envelop uiterlijk donderdag 6 oktober 2022 voor 12.00 uur persoonlijk afgeleverd te zijn bij het notariskantoor Hordijk & Hamer te Enschede. Het openen van de enveloppen vindt ook ten kantore van Hordijk & Hamer plaats, direct na sluiting van de openbare inschrijving (12.00 uur).

Over de kavel​

​De zonnige, ruime kavel ligt aan de noordelijke rand van ’t Vaneker en is omringd door bestaand groen, natuurlijke houtwallen en grote bomen. De kavel heeft uitzicht op het buitengebied en de weilanden. De kavel biedt de mogelijkheid voor realisatie van een nieuw te bouwen woonhuis in combinatie met het te handhaven zomerverblijf.

Voormalig zomerhuisje familie Blijdenstein

Op de kavel bevindt zich een uniek historisch pand. Dit pand Z43 is in 1917 in opdracht van de bekende Enschedese textielfamilie Blijdenstein gebouwd als buitenhuis. Dit buitenverblijf is een prachtig en nog vrijwel ongeschonden voorbeeld van hoe rijkere stadgenoten hun vrije tijd in de natuur van het platteland rondom Enschede (toen nog gemeente Lonneker) doorbrachten. Het huisje is opgedragen aan de vijf kinderen, zoals te zien is op de links naast de voordeur ingemetselde gevelsteen.

In de Tweede Wereldoorlog werd het huisje door de bezetter geconfisqueerd en werd het onderdeel van het in aanbouw zijnde ‘Suedlager’. Het huis heeft o.a. onderdak geboden aan de bekende Staffelkapitaen Hauptmann August Geiger. Na de bevrijding werd het pand door de Nederlandse overheid in gebruik genomen voor bewoning door militair personeel en hebben de oorspronkelijke eigenaren een nieuw buitenverblijf laten bouwen in De Lutte.

Met het oog op de historische, culturele waarde van het pand, dient het zomerhuis behouden te blijven en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht te worden. 

Meer informatie

Tijdens de kijkdagen op 23 en 24 september kunnen de makelaars al je vragen beantwoorden. De biedingsformulieren en het pandpaspoort zijn hier te vinden.